15 tips voor de inrichting van een kleine ruimte

door Colette op 16.10.2013 om 13:53 gepost in Interieurtips, Zonder categorie

Hoe kleiner je leefruimte, hoe moeilijker de inrichting en hoe doordachter je dus te werk moet gaan. De volgende tips helpen je om het aantal vierkante meters maximaal te benutten en om je woonruimte groter te laten lijken dan ze is.

 1. Denk goed na over de functies en de indeling van de ruimte. Hoe kleiner de kamer, hoe belangrijker de indeling.
 2. Ban drempels en niveauverschillen. Een zitkuil of een verhoogd gedeelte met televisiehoek of eettafel verkleinen de ruimte.
 3. Bewaar hoge plafonds, want ze vergroten het ruimtelijk gevoel. Een verlaagd plafond daarentegen doet de ruimte kleiner lijken.
 4. Beperk het aantal verschillende materialen. Laat de eetkamervloer doorlopen in de andere ruimten en eventueel op het terras.
 5. Laat ramen zoveel mogelijk vrij zodat het licht tot diep in de kamer doordringt. Hang geen lamellen of zware, donkere (over)gordijnen op. Kies liever licht textiel, eventueel in meerdere lagen om voldoende te kunnen verduisteren.
 6. Vermijd rommel en overdaad. Stouw de kamer niet vol met zware meubelen en een overvloed aan decoratieve objecten. Hou zoveel mogelijk ruimte vrij of creëer lege eilandjes.
 7. Hou bij de aankoop van de meubelen rekening met de grootte van de kamer. Prop een kleine kamer niet vol met grote, zware meubelen die veel plaats opslorpen. Betere alternatieven zijn een lichte zitbank, een glazen tafel, een hangkast, een kast met een open gedeelte met legtabletten. Opteer voor zitbanken en kasten op poten. Die ogen lichter en laten onderaan nog licht door. Beeld: MoZaiC van Zymbioz
 8. Kies voor slimme ruimtebesparende oplossingen zoals multifunctionele, opklapbare of stapelbare meubelen. Voorbeelden: een slaapbank, een opklapbaar bed dat in de wandkast verdwijnt, een opklapbare eettafel tegen de muur, een opklapbaar of inschuifbaar werktablet, een uittrekbare tafel, een eet/bureautafel, een salontafel met een compartiment voor tijdschriften of multimedia, stapelbare stoelen, stapelbedden voor de kinderen.
  Beeld: Smart open van Boone International
 9. Overweeg meubelen die voor meer bergruimte zorgen, zoals een plafondhoge multifunctionele kast, een tafel met een lade, een bed met extra bergruimte.
 10. Kies liever voor een groot multifunctioneel meubel dat een volledige wand beslaat dan voor drie of vier kleinere kasten die alle wanden inpalmen.
 11. Opteer voor een beperkt aantal goed doordachte accessoires. Een spiegel bijvoorbeeld is functioneel, vergroot optisch de ruimte en versterkt de lichtinval. Door de spiegel tegenover het raam te hangen, versterk je het verruimend effect.
 12. Installeer voldoende verlichting. Zorg dat die schaduwvorming voorkomt. Combineer de hoofdverlichting met enkele punten voor sfeerverlichting.
 13. Schilder de deuren in dezelfde kleur als de muren. Zo vormen ze een egaal vlak met de wanden.
 14. Spring in een kleine ruimte zuinig om met kleur. Witte muren en een wit plafond verhogen het ruimtegevoel. Donkere tinten verkleinen de ruimte. Vind je wit te kil? Kies dan voor een andere heldere lichte tint of combineer wit met een wand in een contrasterende accentkleur zoals oranje, blauw, groen of rood. Een creatiever alternatief is een met een fotoprint bedekte wand als contrast.
 15. Hou er bij de kleurkeuze rekening mee dat ook de vloerbedekking, karpetten, accessoires en meubelen zoals een rode zitbank of oranje krukjes, kleur brengen in het interieur.
   

tags interieur, zitbank, meubel, kast, wandkast, eettafel, tafel, salontafel, stoelen, bed, stapelbed, multifunctioneel meubel, materialen, kleur, verlichting, vloerbedekking, karpetten, accessoires

> terug naar overzicht

Reageren?

Nog geen reacties! Reageer als eerste.