Belgische meubelbedrijven over duurzaamheid

door Dorothy op 20.09.2012 om 09:33 gepost in Dit is Belgisch!, Meu'Bel fabrikanten

Consumenten zijn vandaag op zoek naar degelijke producten die lang meegaan, die gemakkelijk herstelbaar of modulair zijn en waarbij de producent betrouwbare informatie verschaft over de duurzaamheid van het product. De meerderheid van de consumenten is zelfs bereid om meer te betalen voor een duurzaam product.
Uit onderzoek van C-Change (Futureproofed) is gebleken dat: "69% van de respondenten bereid is meer te betalen voor producten die meer respect vertonen voor mens, samenleving en milieu (deze factoren bepalen de duurzaamheid van een product)."

Belgische meubelbedrijven zijn heel bewust bezig met de duurzaamheid van hun producten.

Ze houden maximaal rekening met de impact van het product op de mens en het milieu vanaf het ontwerp, tijdens de productie en zelfs tot het gebruik in zijn uiteindelijke omgeving.
Uit een rondvraag bij Belgische bedrijven is gebleken dat dit  zich onder meer uit via volgende acties:

  • keuze voor watergedragen lakken (die veel minder belastend zijn voor het milieu);
  • keuze voor duurzame materialen: hout uit duurzaam beheerde bossen (herkenbaar aan het FSC, PEFC label), milieuvriendelijk textiel (herkenbaar aan o.a. het Oeko-Tex label),…;
  • gebruik van recyclagematerialen;
  • hanteren van duurzame ontwerpprincipes zoals een gemakkelijke demontage voor optimale recyclage;
  • reductie van emissies;
  • doordacht afvalbeheer;
  • efficiënte en effectieve logistiek;
  • vergroten van de recyclagemogelijkheden;
  • inzetten van groene energie;

Getuigenis van Karel Mintjens Sleepline:
“Vervaardigd met veel geduld en respect voor het product"

Al onze producten worden vervaardigd uit eiken, een nobele, tijdloze én ecologische houtsoort. Dankzij duurzaam bosbeheer wordt enkel kaprijp hout verwerkt. Dit hout wordt nadien door het bedrijf zelf gedroogd (een proces dat langer dan één jaar in beslag neemt) én vervolgens met veel geduld en respect voor het product gemaakt en hoogwaardig afgewerkt door tientallen vakmensen. Het resultaat is een 'authentiek' product, 100% geproduceerd in België.

Het is de gezamenlijke ambitie van de Belgische meubelsector om tegen 2015 uit te groeien tot een toonaangevende industriële sector op het vlak van duurzaam ondernemen. Bedrijven engageerden zich om significante en meetbare verbeteringen op het vlak van duurzaamheid door te voeren. En deze duurzame overtuiging stopt niet binnen de bedrijfsmuren, ook de leveranciers en meubelhandel worden aangemoedigd mee te gaan in hun duurzame gedachtegang.

In een volgende artikel gaan we dieper in op hoe je de duurzame kwaliteiten van een meubel kan herkennen.
 

tags meubel, bed, milieu, duurzaamheid, vakmanschap, eikenhout

> terug naar overzicht

Reageren?

Nog geen reacties! Reageer als eerste.