Checklist aankoop tafel

door Colette op 26.03.2013 om 16:27 gepost in Interieurtips

Wil je een nieuwe eettafel in huis halen? Loop niet te snel van stapel. Lees eerst de checklist en praktische tips. Noteer op basis daarvan welke tafel je zoekt en nodig hebt. Dat vergemakkelijkt je speurtocht in de winkel. Bovendien kan men je daar op die manier doelgericht helpen.

Foto: Propeller by Joli Cosy

Waar komt de tafel te staan?
Is de eettafel bedoeld voor de leefruimte of voor de keuken?
Waar komt de tafel te staan? Vrij in de ruimte, tegen een muur, tegenover een deur, voor een raam?
Koop je de tafel en stoelen los van elkaar? Hou dan rekening met de hoogte en diepte van de stoelen om te voorkomen dat ze te hoog of te laag zijn voor de tafel.
Kunnen de (kast-)deuren nog volledig open als de tafel mét stoelen er staat?
Blijft er tussen de deur en de tafel nog voldoende ruimte (100 à 120 cm) om gemakkelijk de kamer in en uit te kunnen of om van de eethoek naar de keuken te lopen?
Moet er ruimte blijven om later andere meubelen bij te plaatsen, bijvoorbeeld een kast?
Moet je rekening houden met een vast verlichtingspunt boven de tafel?
Op welke vloerbedekking staat de tafel: keramische tegels, natuursteen, houten vloer, laminaat, linoleum, gietvloer, kamerbreed tapijt, karpet …?
Praktische tip. Maak eventueel een tekening van de kamer en neem die mee naar de winkel. Geef aan welke andere meubelen (met afmetingen) er al staan. Noteer ook de afmetingen van de stoelen.

Foto: Forest by Micheldenolf

Welke vorm en afmetingen moet de tafel hebben?
Verkies je een ronde, rechthoekige, vierkante, ovale of zeshoekige tafel? Een ronde en vierkante tafel bevorderen het contact omdat je gemakkelijk met iedereen kan praten. Een rechthoekige tafel oogt strakker.
Welke tafelpoten genieten je voorkeur: een centrale poot, een metalen onderstel, ronde of vierkante poten …?
Is de tafel bestemd voor dagelijks of voor sporadisch gebruik? Met hoeveel personen zitten jullie dagelijks rond de tafel? Wat is jullie profiel: jonge ouders met kinderen, jongeren, veertigers, senioren? Hoe groot zijn de gebruikers?
Welke afmetingen (lengte, breedte) mag de tafel maximaal hebben om er nog gemakkelijk rond te kunnen? Een persoon die aan een tafel zit neemt gemiddeld 50 cm breedte x 45 cm diepte in. Om op te staan, is een extra diepte van 40 cm nodig. Als je dus 90 cm vrij houdt, heeft iedereen plaats genoeg om zijn stoel naar achteren te schuiven zonder een muur of meubel te raken. Reken op iets meer vrije ruimte om gemakkelijk te kunnen passeren.
Is er een rolstoelgebruiker in huis? Handig is een onderrijdbare tafel met een vrije breedte van 90 cm, een vrije diepte van 60 cm en een vrije hoogte onder het tafelblad van minstens 70 cm. Om een rolstoel, met hulp, onder de tafel uit te rijden en te verplaatsen is een extra diepte van 110 cm nodig.
Hoe diep moet het tafelblad zijn: 60, 75, 90 of 100 cm? Als je bij het tafelen graag grote borden gebruikt, opteer je beter voor een tafeldiepte van 90 cm. Comfortabel voor vier volwassen personen plus twee personen aan de kop is een rechthoekige tafel van 120 cm x 90 cm. Per 50 cm extra is er plaats voor twee personen meer. Een ronde tafel met een diameter van 100 cm en 120 cm biedt ruimte voor respectievelijk 4 en 6 personen.
Welke hoogte is comfortabel en/of nodig om de stoelen gemakkelijk onder de tafel te kunnen schuiven? Volstaat de standaardhoogte van ongeveer 75 cm?
Praktische tip. Ga bij een verlengbare tafel na hoe moeilijk of gemakkelijk het uitschuifbaar gedeelte aan te brengen is. Is het een eenvoudig of ingewikkeld systeem? Staat de tafel nog stevig als ze volledig is uitgeschoven?

Foto: Cuarto by Micheldenolf

Waarvoor wil je de tafel gebruiken?
Waarvoor wordt de tafel gebruikt? Eten, uitgebreid napraten, tafelen met vrienden, hobby’s, lezen, huiswerk maken met de kinderen, surfen op je laptop, vergaderen, thuiswerken …?
Hoeveel personen moeten rond de tafel kunnen aanschuiven, bv. bij een etentje voor vrienden of familie? Zijn er daarvoor extra functionaliteiten nodig, bv. een uitschuifbaar deel of een gemakkelijk te bevestigen verlengstuk?
Hoe storend zijn de tafelpoten als iedereen aan een volledig uitgetrokken rechthoekige tafel zit? Lange uitschuifbare tafels hebben soms uitklapbare extra pootjes die ze stabieler maken. Bij een ronde tafel met een centrale steun heeft niemand last van een storende tafelpoot.
Heb je een tafel nodig voor de keuken en een voor de eethoek? Overweeg de aankoop van twee identieke tafels, eventueel een kleinere en een langere. Bij etentjes kun je die dan samenvoegen tot een lange tafel.
Moet je de tafel gemakkelijk kunnen verplaatsen? Zo ja, kies in dat geval een licht en gemakkelijk op te tillen exemplaar. Een tafel in natuursteen is een pak zwaarder dan een in fineer.
Is de tafel bedoeld als een goedkope, tijdelijke oplossing?
Of zoek je een duurzaam meubel dat lang meegaat?
Praktisch tip. Woon je klein en werk je vaak thuis? Overweeg dan een tafel die je kunt verlengen. Zo beschik je altijd over een werkplek. Je moet dan de tafel niet volledig afruimen als je thuis aan het werk bent en gaat eten.


Foto: Cubico by Micheldenolf
 

Welk materiaal geniet je voorkeur?
Welke stijl overheerst in je interieur: design, modern, landelijk, vintage, klassiek, tijdloos?
Moet de tafel inzake stijl aansluiten bij andere meubelen?
Heb je een voorkeur voor een tafel in een bepaalde kleur of materiaal?
Heb je een voorkeur voor een tafel en/of tafelblad in massief hout, fineer, glas, metaal, (natuur)steen, kunststof, laminaat, leder, een composietmateriaal?
Heb je bij een houten tafel een voorkeur voor een bepaalde houtsoort en afwerking?
Welke stoelen komen rond de tafel? Tafel en stoelen kunnen inzake stijl aansluiten of contrasteren. Een houten tafel in een landelijke stijl met designstoelen erbij, zorgt bijvoorbeeld voor verrassende resultaten.
Praktische tip. Heb je kleine kinderen? Denk dan ook aan de veiligheid. Kies een tafelblad met geen al te scherpe hoeken of breng hoekbeschermers aan.

Welke eisen stel je aan het onderhoud?
Is het tafelblad gemakkelijk te reinigen?
Is het blad bestand tegen vlekken, krassen, hete potten…? Een glazen blad en een laklaag zijn gevoelig voor krassen.
Met welk product is het houten blad afgewerkt? Of is het onbehandeld?
Moet je het periodiek beschermen met een bepaald product?
Vraag de verkoper advies over de kwaliteitsverschillen van materialen en houtsoorten en over het onderhoud.
Informeer naar de waarborg en de dienst na verkoop. Vraag wat die precies inhouden.
Praktische tip.  Prop een kleine ruimte niet vol met een donkere, zware tafel. Kies liever voor een verlengbaar exemplaar in een lichte tint. Een dun tafelblad in glas of hout zorgt voor een ‘zwevend’ effect.


 

tags eettafel, armsteun, kast, vloerbedekking, leefruimte, keuken, afmetingen, tafel, stoelen, tafelblad, tafelpoot, verlengbaar, ovaal, rechthoekig, vierkant, rond, vergaderen, tafelen, thuiswerken, tafels, fineer, hout, glas, metaal, natuursteen, kunststof, laminaat, hoekbeschermers, design, composietmateriaal

> terug naar overzicht

Reageren?

Nog geen reacties! Reageer als eerste.