Optische effecten met kleur

door Evy op 24.09.2012 om 12:58 gepost in Interieurtips

Honey, I shrunk our room! Aah. Kleur. Een fris blosje op de muren kan de sfeer van een kamer helemaal omgooien. Dat weten we allemaal. Maar wist je dat je met de juiste kleuren jouw kamer ook groter, kleiner, hoger, lager, breder of smaller kan doen lijken? Een grabbel uit de geheime trukendoos van de interieurarchitect.

Jouw kamer moet groter of kleiner

Als je je kamer groter wil, gebruik je best lichte en koude tinten. Die weerkaatsen immers gemakkelijk zonlicht en geven zo de indruk een kamer te verruimen. Glansverf reflecteert eveneens licht en kan dus potentieel ook aangewend worden als je jouw kamer een groter ruimtegevoel wil meegeven. Let wel op: glansverf heeft de neiging oneffenheden te accentueren. Warme, donkere tinten verkleinen de ruimte. Ze zullen naar de voorgrond treden en jouw kamer zal meteen een paar vierkante meter gekrompen lijken. 

Jouw plafond moet hoger of lager

Je zoldering in een donkere kleur en de kamer lijkt lager, de zoldering in een lichtere kleur en opeens lijkt je woonkamer de Basiliek van Koekelberg wel. Of toch bijna. Je kan het effect ook versterken door de omringende muren een contrasterende kleur aan te meten. 

Jouw kamer moet breder of smaller

Heb je een ruimte met een lastige verhouding, kan je deze optisch bijstellen door donkere en lichtere kleuren door elkaar te gebruiken. Een smal vertrek kan je bijvoorbeeld visueel breder maken door de kortste wanden warmere tinten mee te geven en de langste net in een lichtere kleur te schilderen. 

Ziezo. Haal die verfpotten maar boven en tover jouw slaap-, woon- of zolderkamer in geen tijd om tot een knus kamertje of een gigantische kathedraal. Happy painting!

Afbeeldingen: Evy Puelinckx

tags kleur, muren, kamer, interieurarchitect, plafond, zoldering, woonkamer, ruimte, wanden, slaapkamer, zolderkamer

> terug naar overzicht

An Styven zegt:

gepost op 27.09.2012 om 22:20

Amaai…..wat zit er nog allemaal in die trukendoos of beter in Evy’s trukenhoofd…....

Reageren?