Portfolio, een bron van jong en creatief ontwerptalent voor de meubelsector.

door Dorothy op 04.12.2012 om 16:01 gepost in Dit is Belgisch!, Niet te missen, Zonder categorie

Ieder jaar worden honderden eindwerken gerealiseerd aan onze Vlaamse ontwerphogescholen. De meeste ervan vinden jammer genoeg nooit de weg naar de industrie. Vele schatten aan innovatie en creativiteit verdwijnen dan maar op zolder of in de kast… Reeds vele jaren organiseert Optimo, de innovatiecel van Fedustria (de Belgische federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie), daarom samen met de verschillende ontwerpopleidingen een tentoonstelling onder de noemer Portfolio, waarin de beste eindwerken van de Vlaamse ontwerphogescholen worden verzameld. Het doel van deze tentoonstelling is om enerzijds het bedrijfsleven een overzicht te bieden van het pas afgestudeerde ontwerptalent en om anderzijds deze pas afgestudeerden de kans te geven om zichzelf en hun eindwerk te presenteren aan de industrie, in de hoop dat enkele van deze unieke ontwerpen de weg vinden naar de markt.
Dit jaar is Portfolio reeds aan zijn tiende editie toe.

Op donderdag 22 november werd deze jubileumeditie van Portfolio geopend op het Buda-eiland te Kortrijk.

Bij de opening van Portfolio 2012 werden ook 5 pas afgestudeerde ontwerpers bekroond met een award.

De hoofdprijs, een award ter waarde van 1.500 euro geschonken door Optimo, werd door de jury toegekend aan Arne Pauwels, afgestudeerd aan de Artesis Hogeschool Antwerpen (opleiding productontwikkeling) voor het eindwerk “Baridi”.

In Afrika alleen zijn er nu één miljard mensen, in slechts 15 jaar wordt een bevolkingsexplosie verwacht van 50% (UNdata). Dit betekent dat de voedselvoorziening eveneens moet stijgen met 50% op een continent dat nu al geteisterd wordt door honger. Het goede nieuws is dat dit voedsel al in grote mate aanwezig is, maar de markt nooit bereikt. Baridi combineert moderne technologie met eeuwenoude bewaarmethode voor groenten en fruit om voedselvoorziening te garanderen, gecombineerd met een verviervoudigde winstmarge voor de landbouwers.

Onder de prijswinnaars zijn er ook elk jaar enkele prachtige meubelontwerpen. Dit jaar viel deze eer te beurt aan Tine Faassen, afgestudeerd aan de Artesis Hogeschool Antwerpen (opleiding interieurarchitectuur), voor haar stoel “Finn” en Bram Vanderbeke, afgestudeerd aan de KASK Hogeschool Gent (opleiding interieurvormgeving), voor zijn vernieuwend bureauconcept “Woven”.


Tenslotte mochten ook Maghalie Dooms, afgestudeerd aan de Wenk Hogeschool Sint-Lucas Gent (opleiding textielontwerp), voor haar textielcreatie “(Im)perfection” en Annelies Sierens, afgestudeerd aan de Artesis Hogeschool Antwerpen (opleiding productontwikkeling), voor “Mobilizo” een award in ontvangst nemen.
 

 

Portfolio 2012 is nog tot en met 16 december te bezichtigen in de Paardenstallen van het Broelmuseum aan de Broelkaai 6 te 8500 Kortrijk (van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur; in het weekend van 11 tot 17 uur; op maandag is het Broelmuseum gesloten).


Of bezoek de virtuele tentoonstelling op de website www.optimo.be/portfolio, waar je een compleet overzicht terugvindt van alle deelnemende werken.

De realisatie van Portfolio 2012 zou niet mogelijk zijn zonder de medewerking van een aantal sponsors, waaronder uiteraard ook heel wat Belgische meubelbedrijven.
De hoofdsponsors – Decospan, Fedustria, Lectra en Mecam  - stonden samen met Optimo in voor het prijzengeld.
De overige sponsors die het initiatief steunen zijn Associated Weavers, Bara, Drisag, Houtbuigerij Desmet, Lava, Royal Botania, Samsonite en Unic Design.
Met de steun van Design Vlaanderen en de Stad Kortrijk.

Foto's: Thomas Verfaille

tags meubel, interieur, design, belgisch design, meubelontwerper

> terug naar overzicht

Reageren?

Nog geen reacties! Reageer als eerste.